Смяна на дискове и накладки

Спирачна система, обслужване, поддръжка, проблеми...

Модератори: slatanic, Illusion

Смяна на дискове и накладки

Мнениеот saarak на 16 Юни 2010, 19:37

Здравейте колеги, наскоро си купих е30 320i комби и започнах подмяната на разни неща по него. Едно от най-важните неща според мен е автомобила да може да спира добре и за това реших едно от първите неща с което да започна преобразяването на новата ми придобивка в един истински и стегнат екземпляр е именно спирачната система.

Старите дискове имаха малко, но видимо износване и лек ръб, както си личи от снимката на предния диск:

Изображение

Набавих си комплект дискове на "Otto Zimmermann", в стокови размери и конфигурация за е30 - вентилирани отпред и плътни отзад, накладки "Textar" и нови датчици за тях, лампичката за накладките светеше (и още свети :cens: ), но и случая да не беше такъв - щях да ги сменя въпреки това. Закупих си също и спирачна течност DOT4 на "BOSCH". Тук е момента да благодаря на Konan_Riil за съдействието :ok:. Това са според мен оптималните продукти в съотношение цена/качество.

В момента все още не смея да скачам силно и рязко на спирачките, тъй като съм изминал няма и 200 километра от смяната, а смятам, че има нужда от време за нагаждане на накладките към диска.

Първите ми впечатления трябва да кажа, че са много добри - педала на спирачката стана по-твърд и много по-чувствителен. Колата се усеща много по-сигурна при спиране.

В заключение, смятам, че това е едно не много скъпо начинание, което според мен си струва всяка вложена стотинка. Призовавам всеки, който не се чувства сигурен в спирачната си система да вложи малко пари, за да гарантира собственото си спокойствие и безопасността както на себе си, така и на околните.
Изображение
Изображение
Аватар
saarak
Site Admin

Re: Смяна на дискове и накладки

Мнениеот K27 на 16 Юни 2010, 21:32

И аз така направих с мойта 320-ка и не можах да си позная спирачките после.
Доста хора пренебрегват и факта, че спирачна течност се сменя на всеки 2 години. Ефекта дори сам по себе си е много голям.
Също така, трябва да се прегледат и спирачните маркучи за напуквания и при нужда да се сменят.
Хубаво е също, при всяка възможност да се почистват и спирачните апарати от кал, прах и мръсотия, защото това пречи на доброто охлаждане на апаратите. Въздуховодите за предните спирачни дискове също е добре да са налични и добре закрепени.
Общо-взето Е30 има много добри, надеждни и некапризни спирачки (като изключим няколко казуса с АБС-а, аз лично съм имал един такъв), но трябва да се поддържат правилно и навременно, за да работят безотказно.
Изображение
Цилиндри: 4 - за мотоциклет, 6 - за Е30 ежедневка, 8 - за кеф на меломаните, 12 - за жУвотни, правени и карани от боклуци! :mhihi:

Всеки от нас, всеки ден би трябвало да прави нещо добро, за да остане човек.
И нещо лудо, пак всеки ден, пак за да остане човек.
Ботев и Левски умряха за стадо овце.

Първите 20 години от живота при повечето хора са невинни. Вторите 20 години при повечето хора са изпълнени с пороци, което довежда до следващите 20 години, които също са невинни.
Аватар
K27

Мнениеот remaka на 16 Юни 2010, 21:53

Накладките могат да почнат да скърцат (TEXTAR-a го има тоя проблем,не питайте откъде знам(монтирал съм повече отколкото повечето от вас са виждали комплекти накладки накуп),иначе като действие са чудесен избор а за спирачките Камене ти карал ли си 30-ка с барабан и с тънки дискове? :mhihi: да видиш какво са недобри и ненадеждни спирачки :mhihi:Като цяло избора наистина е много добър (цена/качество имам впредвид) :ok:
Мъдър е оня не който знае много,а който знае нужното!!!

Изображение
Търси е30 2ен стоп черно 2-врато без точка ръжда
Аватар
remaka

Мнениеот K27 на 16 Юни 2010, 22:12

Не съм има досега Е30-ка с барабани отзад или такава с невентилирани дискове отпред.
Изображение
Цилиндри: 4 - за мотоциклет, 6 - за Е30 ежедневка, 8 - за кеф на меломаните, 12 - за жУвотни, правени и карани от боклуци! :mhihi:

Всеки от нас, всеки ден би трябвало да прави нещо добро, за да остане човек.
И нещо лудо, пак всеки ден, пак за да остане човек.
Ботев и Левски умряха за стадо овце.

Първите 20 години от живота при повечето хора са невинни. Вторите 20 години при повечето хора са изпълнени с пороци, което довежда до следващите 20 години, които също са невинни.
Аватар
K27

Мнениеот saarak на 17 Юни 2010, 09:10

remaka написа:Накладките могат да почнат да скърцат (TEXTAR-a го има тоя проблем,не питайте откъде знам(монтирал съм повече отколкото повечето от вас са виждали комплекти накладки накуп),иначе като действие са чудесен избор а за спирачките Камене ти карал ли си 30-ка с барабан и с тънки дискове? :mhihi: да видиш какво са недобри и ненадеждни спирачки :mhihi:Като цяло избора наистина е много добър (цена/качество имам впредвид) :ok:

Предполагам си прав за скърцането - моите спирачки скърцаха здраво преди тази интервенция, което и беше една от причините да ги сменя. Това просто ме побъркваше.

Другото нещо е, че лампичката за накладките на таблото още свети ... но не постоянно - гасне/светва. Не мога да и хвана спатиите. Първото което ми хрумна е, че е възможно някой от кабелите на датчиците да е дал на късо и за това да се случва точно това. Някой може ли да даде идея?
Изображение
Изображение
Аватар
saarak
Site Admin

Мнениеот NLefterov на 17 Юни 2010, 10:13

saarak написа:
remaka написа:Накладките могат да почнат да скърцат (TEXTAR-a го има тоя проблем,не питайте откъде знам(монтирал съм повече отколкото повечето от вас са виждали комплекти накладки накуп),иначе като действие са чудесен избор а за спирачките Камене ти карал ли си 30-ка с барабан и с тънки дискове? :mhihi: да видиш какво са недобри и ненадеждни спирачки :mhihi:Като цяло избора наистина е много добър (цена/качество имам впредвид) :ok:

Предполагам си прав за скърцането - моите спирачки скърцаха здраво преди тази интервенция, което и беше една от причините да ги сменя. Това просто ме побъркваше.

Другото нещо е, че лампичката за накладките на таблото още свети ... но не постоянно - гасне/светва. Не мога да и хвана спатиите. Първото което ми хрумна е, че е възможно някой от кабелите на датчиците да е дал на късо и за това да се случва точно това. Някой може ли да даде идея?

Провери нивото на спирачната течност в казанчето или някой от кабелите на капачката на казанчето на помпата.
Аватар
NLefterov

Мнениеот remaka на 17 Юни 2010, 16:01

Виж дали е хубаво сложен датчика и как са му кабелите ако има скъсан/закъсан пак ще мига,виж и нивото на течността ,виж и отзад отдясно пак има датчик за накладките,може и той да те ебава!!!
Мъдър е оня не който знае много,а който знае нужното!!!

Изображение
Търси е30 2ен стоп черно 2-врато без точка ръжда
Аватар
remaka

Мнениеот saarak на 17 Юни 2010, 17:05

Днеска малък ъпдейт по казуса със светещата лампа - забелязах, че подскачането по дупки и се отразява на състоянието, тоест светва или гасне, в звисимост от това под какъв ъгъл атакувам препятствието :mhihi: . Също вече мога да твърдя съвсем отговорно, че спирачките работят добре, иначе здравите R-class-ове в София щяха да са с един по-малко от тази сутрин.

Така значи - знам, че датчиците са отпред в ляво и отзад в дясно, ама аз и двата ги смених с нови и накладките и дисковете и отпред и отзад и отвсякъде. Нивото на спирачната течност е точното, тъй като я смених, я поглеждам няколко пъти - не е мръднало. Предпожението ми е, че някъде другаде е скапана системата или има някое закъсано кабелче (не от тези на самите датчици), вероятно от кабелите на капачката на казанчето на помпата, както предположи колегата NLefterov, или някъде след това по системата. В събота мисля хубавичко да я огледам, пък когато открия нови жокери по порблема ще постна.
Изображение
Изображение
Аватар
saarak
Site Admin

Мнениеот VladoB на 01 Авг 2010, 13:40

Аз отпред съм с вентилирани дискове брембо и накладки феродо а отзад с дискове бендикс и накладки текстар и смея да твърдя че спира много добре, особено след като се нагреят спирачките. И отпред и отзад съм със система АТЕ.
Аватар
VladoB

Назад към Спирачна система