Голям борд - осветление на дисплея

Или как да се справим с тънкостите на ел. системата в Е30.

Модератори: slatanic, Illusion

Голям борд - осветление на дисплея

Мнениеот K27 на 28 Юли 2010, 22:11

Здравейте колеги,

Наскоро ми се появи проблем с осветлението на дисплея на големия борд. Демек угасна и нищо не се виждаше.
Днес намерих време да си поиграя малко с него. Осветлението се състои от две крушчици по 6V всяка, вързани последователно. Затова като изгори едната, не свети и другата крушка, т.е. няма осветление на дисплея. Двете крушки са монтирани на миниатюрна платчица, която много лесно се изважда от борд-компютъра, а подмяната е детска игра, стига да имате подходящия поялник. В случая аз използвах крушки за осветление на дисплей от стар авто-касетофон, които пак са 6V и се оказаха много подходящи като размери и сила на светене, направо идентични.

Платката може да я видите на схемата по-долу под No. 4.:

Изображение

Има я и като резервна част в представителите на БМВ:

Номенклатурен номер : 65811375461
Описание : КОРПУС
Ед.цена (с ДДС) : 105.34 BGN
Няма наличност

Освен, че цената не е приятна за две пикливи крушчици, ще трябва и да се чака няколко дни, защото е с доставка. Цялата операция с разглобяването на панела на централната конзола, борд-компа, платката с крушките, подмяната и наново сглобяване ми отне около 3 часа, като въобще не съм бързал, даже си лафех с едно приятелче. Разпоявате двете крушки от платката и запоявате здравите, това е цялата философия, после събирате всичко обратно.

П.С. Ако не ви свети осветлението на копчетата, за него е отговорна друга крушка, No. 3 от схемата, но мисля, че за нея няма да можете да намерите заместител, защото е със специфична форма и захващане и ще трябва да се поръчва. Но пък за нея цената е поносима и не се чака:

Номенклатурен номер : 62111368299
Описание : КРУШКА
Ед.цена (с ДДС) : 5.63 BGN
Има наличност

Мисля, че и при малкия борд нещата стоят по същия начин, но не съм 100% сигурен, защото не съм го разглобявал.

Надявам се темата да е полезна за тези, които са се сблъсквали или ще се сблъскат с подобен проблем.

Поздрави.
Изображение
Цилиндри: 4 - за мотоциклет, 6 - за Е30 ежедневка, 8 - за кеф на меломаните, 12 - за жУвотни, правени и карани от боклуци! :mhihi:

Всеки от нас, всеки ден би трябвало да прави нещо добро, за да остане човек.
И нещо лудо, пак всеки ден, пак за да остане човек.
Ботев и Левски умряха за стадо овце.

Първите 20 години от живота при повечето хора са невинни. Вторите 20 години при повечето хора са изпълнени с пороци, което довежда до следващите 20 години, които също са невинни.
Аватар
K27

Re: Голям борд - осветление на дисплея

Мнениеот NLefterov на 29 Юли 2010, 11:10

А има ли решение на слабата осветеност на големия борд когато са пуснати фаровете?
Свети доста слабо и през деня когато съм на фарове показанията на дисплея почти не са виждат. Когато е тъмно няма проблем.
На малкия борд има един датчик(може би не се изразявам правилно), който определя осветеността на дисплея и там го няма този проблем.
Аватар
NLefterov

Мнениеот SuPeR_FLY на 29 Юли 2010, 12:58

И аз минах по тоя път сменях крушките ама пак си свети слабо през деня, което много ме дразни все едно нямам борд... На малкия е измислено супер с датчика ама на големия са се изложили. Незнам дали си чел на Дилян Пенчев обяснението как се е справил с тоя проблем, но аз скоро мисля да го пробвам... Другия вариант за справянето с този проблем е да се мине на диоди със съпротивления! :smile:

http://forums.eurocca.net/showthread.ph ... -with-LEDs
Изображение
Аватар
SuPeR_FLY

Мнениеот K27 на 29 Юли 2010, 16:33

Имайте предвид, че ако няма фотодатчик (какъвто няма на големия борд), като го правите да свети силно през деня на фарове, през нощта ще ви избоде очите. Направено е така, за да е в унисон със силата на светлината от таблото.
На мен не ми пречи, защото през деня си карам със загасени фарове, а през зимния период, когато е задължително да се кара на фарове през деня, обикновено е мрачно и тогава си се вижда перфектно. :ok:
А и си имам принцип да не променям нищо стоково, щото по-убаво от БМВ няма да го измисля. :mrgreen:

SuPeR_FLY написа:И аз минах по тоя път сменях крушките ама пак си свети слабо през деня, което много ме дразни все едно нямам борд...

Ако си сложил две 12V крушки, няма как да ти свети нормално. Крушките са по 6V, свързани последователно. През деня, на угасени фарове си се вижда перфектно и в много слънчев летен ден.
Изображение
Цилиндри: 4 - за мотоциклет, 6 - за Е30 ежедневка, 8 - за кеф на меломаните, 12 - за жУвотни, правени и карани от боклуци! :mhihi:

Първите 20 години от живота при повечето хора са невинни. Вторите 20 години при повечето хора са изпълнени с пороци, което довежда до следващите 20 години, които също са невинни.
Аватар
K27

Мнениеот SuPeR_FLY на 30 Юли 2010, 10:13

Е да ама аз карам постоянно на фарове и е отвтрат :thumbd: Точно за това осветление грам не са го измислили от БМВ тъй че няма кво да ме зарибяваш, че е яко :mhihi: :mhihi:
Изображение
Аватар
SuPeR_FLY

Мнениеот K27 на 30 Юли 2010, 20:33

Шшш, мъжки, не се опитвам да зарибявам никого... :mhihi:
Направи си го както си искаш, мене ме боли оная работа, ако ще и цветомузика да си сложиш, капиш? :mrgreen:
Кво е яко и кво не е, всеки си решава сам за себе си. Направи си го яко, по твоите разбирания, само не се опитвай да ме убеждаваш, че ще е 'по-яко' от стоковото, щот съм се нагледал на такива 'по-яки' от стоковите изпълнения. :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

Аватар
K27

Назад към Електроника, Електрически системи, Светлини