Наскоро ми се появи проблем с осветлението на дисплея на големия борд. Демек угасна и нищо не се виждаше.
Днес намерих време да си поиграя малко с него. Осветлението се състои от две крушчици по 6V всяка, вързани последователно. Затова като изгори едната, не свети и другата крушка, т.е. няма осветление на дисплея. Двете крушки са монтирани на миниатюрна платчица, която много лесно се изважда от борд-компютъра, а подмяната е детска игра, стига да имате подходящия поялник. В случая аз използвах крушки за осветление на дисплей от стар авто-касетофон, които пак са 6V и се оказаха много подходящи като размери и сила на светене, направо идентични.
Платката може да я видите на схемата по-долу под No. 4.:

Има я и като резервна част в представителите на БМВ:
Номенклатурен номер : 65811375461
Описание : КОРПУС
Ед.цена (с ДДС) : 105.34 BGN
Няма наличност
Освен, че цената не е приятна за две пикливи крушчици, ще трябва и да се чака няколко дни, защото е с доставка. Цялата операция с разглобяването на панела на централната конзола, борд-компа, платката с крушките, подмяната и наново сглобяване ми отне около 3 часа, като въобще не съм бързал, даже си лафех с едно приятелче. Разпоявате двете крушки от платката и запоявате здравите, това е цялата философия, после събирате всичко обратно.
П.С. Ако не ви свети осветлението на копчетата, за него е отговорна друга крушка, No. 3 от схемата, но мисля, че за нея няма да можете да намерите заместител, защото е със специфична форма и захващане и ще трябва да се поръчва. Но пък за нея цената е поносима и не се чака:
Номенклатурен номер : 62111368299
Описание : КРУШКА
Ед.цена (с ДДС) : 5.63 BGN
Има наличност
Мисля, че и при малкия борд нещата стоят по същия начин, но не съм 100% сигурен, защото не съм го разглобявал.
Надявам се темата да е полезна за тези, които са се сблъсквали или ще се сблъскат с подобен проблем.
Поздрави.